Rekuperatory bezkanałowe w obiektach sportowych i gastronomicznych

Pisaliśmy już wielokrotnie o tym, jak bardzo ważne jest utrzymywanie odpowiedniej temperatury w pomieszczeniach, w których jest produkowana, przygotowywana oraz przechowywana żywność. Mam tutaj na myśli szczególnie tę żywność łatwo psującą się, której najmniejsze wahania temperatury mogą nieodwracalnie zaszkodzić.

Podobnie jest właściwie we wszystkich obiektach gastronomicznych. Również w restauracjach i na ich zapleczach oraz w kuchniach przez cały czas powinna panować odpowiednia temperatura powietrza. Nie może być ani zbyt niska ani zbyt wysoka. Ma to znaczenie nie tylko dla jedzenia tam przygotowywanego i przechowywanego, ale również dla klientów.

Oczywiście nie można zapominać o ludziach. Tak samo dzieje się w przypadku obiektów sportowych. Zbyt niska temperatura tam panująca mogłaby zniechęcić wszystkich do uprawiania jakiegokolwiek sportu. Dlatego coraz częściej zarówno obiekty gastronomiczne jak i obiekty sportowe zostają wyposażone w rekuperatory.

Najczęściej rekuperatory połączone są z systemem wentylacji, jednak w takich przypadkach montuje się rekuperatory bezkanałowe. Nie potrzebują do swojej pracy systemu wentylacyjnego, dzięki czemu są o wiele bardziej wydajne i łatwiejsze w eksploatacji.